51°48'27.7"N 3°53'34.9"E

51.807703, 3.893027

 

Echelon Ouddorp of Marinezendstation Goeree is een zendstation uit 1949 in eigendom van de Koninklijke Marine. Het ondergrondse zendstation met een zeer uitgebreid bovengronds antennepark is gelegen in de Westduinen, een natuurgebied in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap ten westen van het dorp Ouddorp op het eiland Goeree-Overflakkee. Het grondgebied van de Westduinen komt vrijwel overeen met het grondgebied in gebruik bij het zendstation.

Volgens informatie vrijgekomen na de val van de Berlijnse Muur was het Echelon Ouddorp een van de eerste doelen die tijdens een aanval op West-Europa vernietigd moesten worden. Het zendstation maakt zeer waarschijnlijk deel uit van het spionage-netwerk ECHELON. Helemaal zeker is dit niet omdat er weinig informatie beschikbaar wordt gesteld. Het complex is beveiligd met gepantserde deuren en 24 uur per dag bemand.

Het gebied, een open duinterrein (in de volksmond ook wel hobbelwei genoemd) heeft een oppervlakte van 160 ha. en ligt aan de Oudelandseweg, Westduinweg, Langedijk en Klepperweg. In het noorden wordt het duinterrein doorsneden door de Klarebeekweg, die als toegangsweg dient voor het zendstation. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd op dit terrein een schijnvliegveld aangelegd. De oude startbaan is nog altijd in het terrein herkenbaar.

 

[Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Echelon_(Ouddorp)]